Hari ini adalah kenangan hari esok,
tanpa hari ini tiadanya hari esok.
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

- - -
Roti..roti..roti
Roti..roti..roti sape nak roti meh la.. ada 2-3 ketui lagi kat dalam tipuware tu.

roti

alifUhuhu lama sungguh tak tayang gambo makanan kat sini. Sejak dak kecik ni makin aktif, makin susah nak duk depan pc. 


Nak amik gambo mkn pun tak sempat. Kekadang amik juga tapi tak terupdate ponnn kat blog ni. Last last gambo tu pun dah basi... ngeh ngeh ngeh..


Semalam time roti ni masak, dak kecik dah tido. Dapat gaklah amik gambo jap.


Geram tengok roti kat dapur ika yg memacam tu.. kita pun meroti gaklah.
Tapi pesen roti yg kita buat ni takdaklah sama ngan dia.

Kalo dia wat bun tuna mayo. Kita plak wat bun tuna jagung mayo.. ish macam tak sedaplah plak nama tu.  Meh kita tukarlah bagi dia nama TUNA CORN MAYO BREAD.. ekeke

roti

Pastu tu kita wat roti walnut. Rasa nostalgialah mkn roti ni. Teringat plak kenangan-kenangan masa kat oberC dulu. Selalu beli roti ni. Kat sana panggil kurumi pan kalo tak silaplah.

roti

Pastu kita wat pula roti ulat gonggok. Takyah cerita panjanglah. Rasanya ramai yg dah tahu wat roti ni.
roti

Last sekali kita watlah roti pintal-pintal . Namanya roti bijan hitam. Alamak bijan dia tak banyaklah pulak.. Lain kali kena tambah lagi.
roti

Ooooppppss... tertinggal ada lagi satu jenis roti yg kita wat semalam tu.. Roti coklat. Sib baik buat 3 biji ja. Pes coklat yg dibeli kali ni tak sedap langsung. Tak rasa coklat pun. Nampak hitam semacam ja.. Rasa macam pulut hitam pun ada. Nak kata tersalah beli, dekat pek tu dah ditulis chocolate paste... emm konpius konpius.. ke depa ni silap buh label masa packing.

roti

Resepi ni copi pes dari rumah ika. Ika pulak amik dari rumah kak nor . Terima kasih pada kedua-duanya. Suka sgt dgn resepi ni. Hasilnya memang puas hati. Exceli ni bkn kali pertama wat roti guna resepi ni... dah banyak kali daaaa.. hahaha.. terima kasih ye Kak Nor... luv biu.

BASIC DOH

Bahan2
  • 380gm tepung high protein (tpg roti)
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula castor
  • 1/2sk Garam
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur A
  • 100ml air
  • 100gm water roux
  • 30gm butter
  • 30gm shortening
  • 1/2 sudu kecil garam ( tima kasih knor.. sanggup call gitau sukatan garam ni)



Kaedah 1 .. jika menggunakan BM:
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
  5. Biarkan proses menguli hingga selesai.
  6. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
  7. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  8. Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
  9. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
  10. Ambil sebiji doh dan canai nipis.
  11. Gulung doh dan gelek2 sket hingga doh membentuk jejari lebih kurang 4 atau 5 in panjang.
  12. Susunatur kedalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
  13. Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
  14. Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar.
  15. Picitkan blueberry filling yg dah diblend atau kastard keatas doh yg dah naik.
  16. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
  17. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)


Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih. 
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.
Selain resepi roti ni.. ada lagi satu resepi yg ada kat blog kak nor tu.. sedap sgt. Dari mula2 try dedulu.. dari tahun lepas lagi la sampai sekali.. dah jadi salah satu menu wajib dalam seminggu utk famili ni.. Tapikan.. tapikan walaupun dah banyak kali sangat masak tak pernah sekali pun sempat amik gambo. Bila masak je terus ngap!.. Nantilah, bila ada waktu dan ketikanya kita snap gambo masakan tu dan tempek kat sini... Sekali lagi terima kasih buat Kak Nor yang sudu kongsi resepi tu.


Roti comments(16) -
スポンサーサイト
- - -
Comment








salam kak yani,
wah...banyaknya roti,kak. macam2 bentuk ada. cantik hasilnya guna doh ni.
aritu, ada add link kak. izinkan saya :)
from. nurindah | 2010/05/08 07:41 |
Salam kak yani! eh? dah susut lah bdn ank akak! dah aktif lah niii tu yg nmpk susut dah ni klu tak pipi dia tu bulat jer! ehehe...ke kena raging dgn mama niii hihihi... Amboii! ini kg bakery ni kalah bakery! ehehe...
from. Ika | 2010/05/08 07:57 |
salam yani..lamanya menghilangkan?ya la anak tgh lasak...camtu la gayanya!'selamat hari ibu' k.atie ucapkn pada yani....
from. ~azatie~ | 2010/05/08 14:35 |
salam kak yani, kami nak ucapkan selamat hari ibu pada kak yani. semoga terus sukses dan ceria-ceria selalu.
from. Ijan | 2010/05/08 14:50 |
amboiii bnyknyer roti..skali buat berbagai2 mentuk..ni yg rase nk meroti jugak nih hihihi
from. aziemas | 2010/05/08 17:30 |
Hi KakYani!!! Happy Mother's Day to U dear!!!

Mcm2 roti kat sini...kalah bakeries! ;)
from. love2cook | 2010/05/09 10:53 |
salam yani..buat roti mana basi..rajinnnya buat roti bebanyak cam tu
from. kak ina kl | 2010/05/12 19:22 |
Sedapnya roti roti Yani ni. Buat rasa gian nak meroti je...
from. MamaFaMi | 2010/05/30 20:21 |
Aktif tol skang ni ek? x mcm masa skolah dulu-dulu..
from. kipas_lipas | 2010/06/03 10:18 |
SMTM 1993..i give u a hint...
from. kipas_lipas | 2010/06/03 15:24 |

遅漏のフリして我慢なんてするもんじゃねーな!!
アナル舐められると思ってなかったからビックリしたぞwww
最後シャワーみたいなザ殴瓮十个浸はやばかったぜ押(* ̄ー ̄)v

てか冷静に考えたら、女に金払わせてアナル舐めさせるってすげぇなwwww
http://dipkcdw.chun.qawsed.info/
from. 鉄っちゃん | 2010/06/14 18:19 |
salam kak yani...

nak tanya boleh?myresepi dah x leh bukak ker kak?..alaaa..sedihnya coz saya rajin try resepi kat situ...mostly menjadi dan x mengecewakan...

from. sue | 2010/06/26 16:54 |
Salam,
Nice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.
Saya juga making roti of my own, sila mampir!! go to dessert and kueh ..
from. Mcburn Kitchen | 2011/03/29 14:56 |

出会いの季節っしょ♪
一人暮らしの女とかマジですぐポンポン落ちておもしれーww
お姉さん美味しかったです(^q^)
http://gbs81hg.www.sofban.info/gbs81hg/
from. 春野 | 2011/04/09 00:07 |

お●ぬこの中のヒダヒダだけでもやばかったのに
根元からキュウゥゥゥって絞られたら、ガマンとか絶対無理っすよ!(><)

ぶっちゃけ5発くらい中出ししちゃったしな!!
あんな名器味わったら、もう普通のお●ぬこじゃ満足できないって!!笑
http://y1-svjs.sex.sekkusu.info/y1-svjs/
from. ジェームズ | 2011/05/15 07:52 |

だれかー
お話しよ?

エッチなおはなしでもいいよん☆♪
http://zum3s4z.rply.kakusan-twitter.net/zum3s4z/
from. にゃん子 | 2011/06/04 01:56 |
<< NEW | TOP | OLD>>
Related Posts with Thumbnails