Hari ini adalah kenangan hari esok,
tanpa hari ini tiadanya hari esok.
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

- - -
Budi bahasa
rumahkuMana perginya budi bahasa orang melayu. Masuk kawasan rumah orang ikut suka je tanpa minta kebenaran.

Rimas pun ada.. tak selesa pun ada tapi perlu ke aku gi komplen kat jiran aku ni. Kalau aku komplen nanti apa pulak kata jiran aku tu.. mesti anggap aku ni cerewet. Pastu tak pasal-pasal bergaduh pulak.

Pekerja-pekerja yg buat pagar rumah dia tu sesenang je masuk kawasan rumah aku tanpa kebenaran. Bukan setakat bahagian depan rumah je.. malah sampai ke bahagian dapur. Dok lalu lalang keluar masuk. Langsung tak tegur aku yg dok menghuni dlm rumah ni.

Dua hari lepas, my hb balik kerja terus komplen "abih rumah kita kotor" . Ehehe tak sangka pulak pekerja wat pagar tu masih ada kat sebelah rumah jiran aku tu. Pastu dia terus jenguk kepala kata nak bersihkan. Tapi langsung tak minta maaf.

Pastu semalam pula, bila aku buka pintu, Nampaklah plastik hitam ni. Kenkonon tak nak bagi kawasan rumah aku ni kotor agaknya. Yang sakit hatinya dahlah tak bagitahu nak letak plastik ni.. pastu dibiarkan gitu je sampai hari ni... mungkin sehingga kerja dia selesai agaknya.. Aduh sakit mata aku tengoknya.

Emm.. begini ke cara orang-orang kita buat kerja. Tak ambik kisah langsung perasaan orang lain yang secara terang-terang sedikit sebanyak telah mengganggu kehidupan orang lain.

Bila keadaan gini, teringat pula kehidupan masa kat jepun. Orang-orang jepun lebih berbudi bahasa. Sebelum apa-apa binaan atau kerja dibuat, dia orang akan bagitahu dulu pada jiran-jiran. Walhal kerja-kerja yang dibuat langsung tak mengganggu jiran-jiran. Hanya bunyi bising yang memang tak dapat dielakkan. Takdelah nak bancuh-bancuh simen kat atas jalan ke apa.
Ape ntah! comments(11) -
スポンサーサイト
- - -
Comment








Kenapa boleh bagi depa masuk rumah pulak kak?
from. Intan | 2008/06/04 14:48 |
byk2 bersabar...itulah mentaliti masyarakat kita...takkan tuan rumah sebelah tak bagitau nak buat tembok tu...cuba kunci pintu pagar kat depan dan belakang...hehe..or depa akan tinggalkan je belah tu tak siap???
from. nash | 2008/06/04 15:52 |
Intan.. ehehe dia org tak masuk dlm rumahlah.. tp kawasan rumah..

Nash.. kawasan perumahan ni pelik sket.. antara rumah-rumah takde pagar.. ada tembok rendah .. pastu kat atas tembok tu ditanam pokok2.. so kalo kunci pun tak guna.. boleh je lompat masuk.. sebab tulah jiran tu buat tembok tinggi utk kawasan rumah dia.. Sebelum dia buat tembok tu.. dia tak bagitahu pun.. mungkin dia fikir kami ni bukannya owner rumah tu kot sebab jiran yg sebelah rumah dia tu dia bagitahu.

Bila depa dah start buat tembok tu pernah gaklah sembang dgn jiran tu.. tp dia tak minta izin pun utk masuk kawasan rumah kami ni.. :p memang gitulahkan mentaliti masyarakat kita.. tak fikir perasaan org lain...kalau ditegurkan nanti.. cepatlah pulak melatah..
from. yani | 2008/06/04 16:20 |
salam yani,lama tak singgah....kes2 mcm ni mmg selalu jadi....apatah lagi kalau dok kat kaw perumahan...kadang2 kita jer yg dok pikirkan perasaan jiran kita...kalau nak buat apa2 dok pikir kesan dan akibat kat depa ....tapi yg tak syoknya depa sesuka hati jer buat derk....macam kita nie tak ada apa2 kepentingan....sabar ye yani....
from. nuyui | 2008/06/05 11:40 |
hehe... yani, i sama dgn u. pas duduk kat luar msia dah tak biasa dgn perangai real msian. last week i pun ada kes dgn jiran sy pasal air (dah cerita kat forum). Pasal khawin tu, cerita belum habis tau... dia orang mengadakan pertandingan karaoke!!! music kuat sampai tengah malam!!! TAK suruh i gi complain. :D
from. Lydia | 2008/06/05 18:51 |
Lydia.. i baru sempat baca kisah u tu kat forum... org2 kita ni susah nak minta maaf tapi cepat melenting bila ditegur. Rasanya semua org yg pernah duduk luar Msia akan alami apa yg kita alami ni.. terpaksalah kita sesuaikan diri semula dgn masyarakat kita.. terpaksa bersabar.
from. yani | 2008/06/06 09:34 |
Yani...i rasa u ada hak bagi tau jiran u pasal org2 yg masuk tanpa kebenaran tu. Dah tentu kws rumah kita...kalau dia kata u cerewet, pedulikan laa...kalau apa2 brg u rosak atau hilang ada ke dia nak ganti, org2 yg bekerja ni pun bukan kita boleh caya sgt (kang ada yg jadi "spy")....payah kan kalau kita fikir tebiat dan sikap2 org nihh.
from. ah mat gebu | 2008/06/06 17:37 |
hmmm...xsangka ader jugak manusia perangai mcm tu...sy yg baca pun naik geram..inikan pulak tuan rumah sendiri...sabar jer laa..
from. Husna | 2008/06/09 01:03 |
sebab selalu kita fikir malas nak gaduh dgn org, malas nak komplen banyak, itu yg org kat sini berani & tak kisah menganggu jiran. Neighbor depan rumah Lina pecah tile dan ganti tile baru, sampai hari-hari rumah bergegar masa cuti sekolah (nak kencing pun tak aman) tapi dia sikit pun tak pernah jumpa kitaorg minta maaf sebab buat bising dan habis rumah kitaorg berhabuk... kita aje yg nak jaga hati org, org belum tentu jaga hati kita... kalau kat Jepun, mesti kena komplen dah kan?
from. lina | 2008/06/11 21:40 |
betullah lina.. sikap kita yg xmo gaduh tu yg jd benda2 ginikan.. kalo kita komplen bukannya depa nak minta maaf.. silap2 hari bulan kita ditengkingnya. Tak macam org jepun.. mudah minta maaf dan sedar kesilapan sendiri.

plastik hitam tu ingatkan depa dah tak nak guna.. rupanya2.. setelah 12 hari ditinggalkan gitu.. hari ni depa mai sambung kerja balik.. aduila.. suka2 hati dia je biar plastik tu bersepah kat rumah org.. bukannya nak simpan lepas siap kerja.. sib baik i ni ada hati budi lagi.. kalau ikutkan nak je masukkan dlm tong sampah.
from. yani | 2008/06/12 17:36 |
salam kak yani

rasa mcm scary pulak nk balik msia.tp itulh the real msian...buat keje sesuka ati..tak peduli perasaan org.same as UK,nk buat keje kena mintak permission dengan jiran even kita ni penyewa.tak mintak pun,kalau kotor deme make sure clean before blik sb deme tau,kalau kotor jiran komplen,abisla reputasi dia.kbykn org yg stay obersee balik duk msia,memang akan jadi masalah dr A-Z sb dh biasa dgn culture supan org obersee.
from. thekesumreturn | 2008/06/17 23:59 |
<< NEW | TOP | OLD>>
Related Posts with Thumbnails