Hari ini adalah kenangan hari esok,
tanpa hari ini tiadanya hari esok.
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

- - -
Nasi kicap
Pagi tadi si Afiq lupa nak bawa bento dia.. so aku pi lah antar time dia rehat. Aku tunggu ler dia kat bawah, malas nak naik kat atas.. Lama aku tunggu, dia tak turun-turun. Kawan2 kelas dia semua dah sampai ke kantin. Terpaksa ler aku pi tengok dia kat kelas.. rupa-rupanya dia dok cari bento dlm beg..

Pastu aku teman ler dia pi kantin. Bento tu dia makan, lepas makan dia kata nak pi beli makanan kat kantin tapi duit terlupa nak ambik yang papa bagi. So aku bagi ler kat dia.. Tapi macam biasa takde satu pun makanan yg dia selera nak makan. Dia ni memang cerewet sikit.. bila nampak tempat kotor sikit.. dah tak nak.. padahal bagi aku ok je.. biasalah kat Malaysia ni.. tapi dia emmm..

Tadi masa dok tengok-tengok Afiq makan bento tu, tertarik aku dgn gelagat sorang student ni.. berlari pi ke kantin.Di tangannya beg plastik hitam. Sebaik saje duduk kat kerusi tu, terus dibuka plastik tu. Rupanya ada satu bekas yg macam bekas taufufa yg jual kat pasar malam tu dengan satu sudu. Dalam bekas tu ada nasi. Best je tengok dia makan.. macam sedap sangat. So aku intai ler nasi yang dia makan tu.. rupanya hanya NASI dengan KICAP.

Sedihnya aku tengok.. nasi tanpa ada lauk tapi nampak dia begitu berselera sekali.Terdetik dalam hati ni.. KESIANNYA.
Tapi bila aku fikirkan balik.. adakah student ni benar-benar dr keluarga miskin atau dia sendiri yg hanya nak bawa nasi dengan kicap.. sebabnye anak buah aku sendiri pun ada yg jenis suka makan nasi dgn kicap.. pastu telur goreng mata kerbau.. Bukannya mak ayah tak mampu.. tapi dah itu yg anak dia suka..
Ape ntah! comments(10) -
スポンサーサイト
- - -
Comment








Betul tu yani....budak2 pun ada citarasa sendiri..kadang2 masak mcm nak rak, tapi depa makan kicap saja, tak pun telur dadar (atau mata lembu seperti kata yani)...perasan tak kita pun kadang2 sama, masak 2 - 3 lauk last makan 1 je!!!
from. Ah mat Gebu | 2008/01/09 08:27 |
hmm kesiankn tp rsnya dr cr kita blh bezakan kot.. dia dr fmili susah/senang ataupun mcm k yani ckp mungkin mmg itu favourite dia hmm...
from. tini | 2008/01/09 15:03 |
heheh..betul tu..anak sdare sy pun lebih kurang cmtu gak. makan nasik lauk kicap telur goreng je. tu pun lepas 3 ari die xmakan nasik.bantai makan roti ja...walhal nak masuk form 1 dah..hihiii
from. nanee | 2008/01/09 15:30 |
lupe lak..kat mesia k yani kasik Afiq bawak bento isik aper ek..tayang2 le, nak gak tau ..hihiii
from. nanee | 2008/01/09 15:32 |
Kak Yani, Mirza pun camtuuuu... Nasi lauk kicap. Berselera makan! Paling tak pun, telur mata...

Mungkin Kak Yani boleh tengok dari pakaian/ kasut budak tu kalau nak tau dia betul2 susah..
from. Intan | 2008/01/09 18:50 |
yelah yani, takde gambar bento Malaysia ke :-)
teringat masa kecik suka makan nasi panas dengan kicap & majerin.
from. lina | 2008/01/09 22:27 |
Mat.. i kadang kala je masak lebih dr satu lauk.. time ada tetamu.. coz buat penat je masak dua tiga jenis.. my hb hanya makan satu jenis je..

eheh bento kat msia ni dah malas nak wat lawa2.. buat simple je.. nantilah time angin rajin mai .boleh ambik gambo.

Intan... lama tak tengok Mirza.. mesti makin besar.. Adik Mirza dah berapa bulan ye..

Lorr.. Lina lagi kreatif.. buh marjerin dlm nasi.. boleh buat resipi NASI MARJERIN.. ehehe
from. yani | 2008/01/10 18:54 |
hmmm...samala ngan sya ni kak yani..bkn tak mampu @ terlebih mampu..tapi setakat nak makan kenyang bleh la..time balik kg tak teringin nak mkn udang galah, ketam..blabla..yg idaman kalbu cuma ikan rebus goreng, ulam n sambal tempoyak+budu..kalu nasi panas2 n lembik skit..fuhhh..tok kaba ingatla...
from. alis | 2008/01/12 12:26 |
Betul tu Alis.. nok -nok time musim boh.. sedap weh..
from. yani | 2008/01/13 13:01 |
Mirza umur jer makin bertambah, tapi badan makin mengecik! Dah asik makan nasi kicappp jeeee... Tahun ni masuk tadika.. Muqri dah nak masuk 15 bulan...
from. Intan | 2008/01/13 18:10 |
<< NEW | TOP | OLD>>
Related Posts with Thumbnails