Hari ini adalah kenangan hari esok,
tanpa hari ini tiadanya hari esok.
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

- - -
Onigiri - Rice ball
Makan malam tadi buat onigiri untuk Along dan Adik. Nampak aje cantik tapi bila makan terus berterabur. Kepal tak cukup kemas rupanya. Maklum ler first time belajar buat ni.

Si Along tak siap semuanya lagi terus nak makannya. Si Adik pula dua tiga hari sebelum ni tak ada selera nak makan nasi. Tapi tadi bila tengok onigiri nak pula dia makan. Best aje tengok dia makan onigiri. Menikmati sepenuhnya barangkali.. walaupun onigiri yang tak menjadi tu...

Macam mana terfikir nak buat onigiri ni...
Gini ceritanya. Semalam lepas pergi makan kat luar tu singgah sekejap kat kedai buku. Si Along dan Adik sibuk minta belikan buku. Sambil tu tengok-tengoklah buku lain. Terjumpalah satu buku yang tajuknya " Kodomo no kawaii obentou ". Dalam buku ni ada tunjuk macam mana nak sediakan bekal makanan budak-budak. Penerangan dalam buku ni disertai dgn gambar. Jadi tak faham nak baca sepenuhnya bolehlah refer pada gambar tu. Kalau nak betul-betul faham terpaksa tanya kat translater...har ha ha...

Sebelum ni dah terfikir nak cari buku yang begini. So dah terjumpa tu teruslah beli. Sekarang ni nak start belajar buat masakan utk bentou. Bulan April nanti si Along dah start masuk tadika. Setiap hari kena bawa bentou kecuali hari rabu. Bertambahlah satu kerja lagi selepas ni..
Nasi comments(5) trackbacks(1)
スポンサーサイト
- - -
Comment








Tak lama lagi obento no jumbi isogasyine gambattene.
Akak ari-ari kena buat bento utk si-cilik ni. Terharu sekrg faris mkn bento licin semuanya jadi cam anak2 jepun tu satu nasi pun tak ditinggalkan..cuma lauk aje yg ada suki-kirai.
Yani ada YM tak..time akak free boleh kita borak.
from. rubie | 2005/01/11 22:37 |
kak rubie ni YM nye.. yanimnor
from. yani | 2005/01/12 16:50 |
hihi.. jom ler join team buat bento.. hari2 bangun pagi pening kepala pikir bento. anak 3, semua lain2 citer rasa.. adik shj yg suka makan onigiri.. lama2 nanti harap2 semua dah okay...
from. lynn | 2005/01/12 17:46 |
yani kena lembutkan tangan sambil kuatkan genggaman bila kepal nasi tu. Tangan mesti basahkan dengan air garam.
Cubalah masukkan inti serundirng ikan syake...lagi sedap.
Atau bijan masin atau konbu yum...yummy!
from. halela@okinawa | 2005/01/18 11:21 |
kak lela.. tq...tq bagi idea ni.. next time nak try dgn inti serunding pula... hari tu yani buat pakai tuna dlm tin je..
from. yani | 2005/01/18 18:30 |
Trackback
この記事のトラックバックURL: http://yani.jugem.cc/trackback/113
-
管理者の承認待ちトラックバックです。
| - | 2011/04/07 07:58 |
<< NEW | TOP | OLD>>
Related Posts with Thumbnails